Fa vuit anys que col·labora amb Ulls del món a Mali, on coordina un programa de prevenció i tractament de patologies oculars mitjançant el qual han estat atesos més de 75.000 pacients i s’han realitzat més de 5.000 intervencions de cataractes, tracoma/triquiasi, glaucoma, defectes de refracció i presbícia, els problemes més habituals amb què es troba el doctor Albert Coulibaly en aquest país africà.
Col·labores amb Ulls del món des de la seva fundació, el 2008. Com vas contactar amb l’entitat?
Em vaig posar en contacte amb la Fundació Ulls del món a través del cap de missió de Metges sense Fronteres/Luxemburg a Mali. De fet, ja havia treballat durant alguns anys en aquest camp (malalties oculars i lluita contra el còlera) a la major part del país. I, justament, la fundació volia dur a terme una missió d’exploració sobre el terreny.
Com a coordinador d’Ulls de Mali, quins són els principals problemes visuals a què s’enfronten els seus habitants?
Les persones s’enfronten principalment als següents problemes als ulls: cataractes, tracoma/triquiasi, glaucoma, defectes de refracció i presbícia. Aquests problemes es veuen especialment agreujats per la ignorància de la gent, la barrera financera i la manca de personal qualificat en oftalmologia i d’equipaments adequats.
Fa poc has estat a Barcelona per a avaluar les activitats del programa Ulls de Mali i per a proposar nous reptes. Com està avançant el projecte?
El programa està progressant molt bé. M’agradaria destacar que les malalties del segment posterior són tractades amb eficàcia a l’IOTA, que actualment és un referent en el tractament de la retina pels països franco-africans, i això és gràcies al treball desenvolupat per Ulls del món. D’altra banda, vull destacar el fet que la cura dels ulls hagi entrat en el paquet mínim de serveis prestats en diferents districtes sanitaris. Tots els nostres socis han expressat en repetides ocasions el seu ferm desig que aquestes activitats continuïn. Fins i tot volen que s’estenguin a moltes altres localitats, com el que s’ha fet i es continua fent a l’àrea sanitària de Bankass. Les limitacions financeres ens recorden cada any que no podem fer-ho tot. No obstant, aquest 2016, la determinació de la fundació és encara més gran.
Fa uns mesos Ulls del món va decidir instal·lar un taller per a proveir la població d’ulleres a un preu més assequible. En quin punt es troba aquesta iniciativa?
L’òptica encara no és operativa a Bankass. Els materials i equips van arribar a Bamako i aviat seran enviats al Centre de Referència de Salut del districte de Bankass. El local s’està construint amb el suport dels propis fons del Consell de Cercle de Centre de Referència i l’Agència Nacional d’Inversions de Col·lectivitats Territorials. El tècnic òptic que serà capacitat durant sis mesos a l’IOTA de Bamako, amb recursos de la Fundació, ja ha estat seleccionat pels nostres socis.
Més de 75.000 pacients atesos i més de 5.000 intervencions. Unes xifres que parlen d’esperança i de progrés
Sí, sens dubte. M’agradaria recordar aquella frase que una vegada ens va dir un oftalmòleg regional durant una supervisió del projecte que “Ulls del món ha fet més que altres organitzacions internacionals que han estat prèviament a Mali”. S’ha de recordar que aquest mateix oftalmòleg havia treballat en alguna d’aquestes organitzacions. No obstant això, no ens ha de fer oblidar que encara hi ha molt a fer en la regió de Mopti i a Mali.
Quins són els projectes d’Ulls de Mali per als pròxims anys?
En els anys vinents, Ulls del món deixarà el districte de Bankass per treballar en unes altres àrees de la regió Mopti i fins i tot en unes altres regions del país. Estem avaluant la possibilitat de treballar als districtes de Tenenkou i de Djénné i fins i tot de fer-ho a Youwarou, on no es realitza cirurgia en oftalmologia des de fa diversos anys.