Ulls del món ha intensificat aquests últims mesos la seva relació amb la Fundação Champalimaud, una entitat constituïda l’any 2004 arran del testament del seu creador, António Champalimaud, amb l’objectiu de donar suport a la investigació científica en la millora de la medicina. Leonor Beleza ha ocupat el càrrec de presidenta des dels inicis.
Llicenciada a l’Escola de Dret de la Universitat de Lisboa, ha ocupat un nombre important de càrrecs públics, entre els quals destaquen secretària d’estat de Presidència i Gabinet, secretària d’estat de Seguretat Social i ministra de Salut. Ha estat escollida membre del Parlament diverses vegades i en dues ocasions ha ocupat el càrrec de vicepresidenta. També ha tingut un paper important en el sector privat, així com en la lluita pels drets de les dones, de la qual ha estat una important impulsora.
Què fa Champalimaud per lluitar contra la ceguesa al món?
La visió és un dels camps que més ens interessa. Participem en l’esforç internacional de promocionar la lluita contra la ceguesa, com a patrons de l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa. Hem creat el Premi de Visió, amb un milió d’euros de valor, que és el premi més important a nivell mundial en aquest àmbit. Tenim, també, un programa de cooperació científica anomenat Champalimaud Translational Centre amb Prasad Eye Institute, una important institució índia. I pretenem involucrar-nos en projectes que sobre el terreny combatin la ceguesa en països de parla portuguesa.
Què impulsa a la Fundação Champalimaud a col·laborar amb Ulls del món?
En primer lloc la consciència que mai som pocs per guanyar un desafiament. D’altra banda perquè Ulls del món fa un treball molt important i meritori a diferents països, incloent-hi un de molt especial per a nosaltres: Moçambic. António Champalimaud tenia uns lligams molt forts amb Moçambic i una bona manera d’homenatjar el nostre fundador és contribuir al desenvolupament i al benestar dels moçambiquesos.
Vostè ha estat ministra de Salut portuguesa i coneix la situació sanitària de Moçambic, com valora el treball realitzat per l’entitat en aquest país?
Conec suficientment les condicions de vida i el nivell d’assistència mèdica a Moçambic per saber que hi falten hospitals, metges, infermers, medicaments… Per desgràcia, hi ha massa persones malaltes sense possibilitats d’accedir als tractaments més bàsics de salut. En el camp de les patologies oculars, Moçambic se situa entre els països amb pitjors indicadors, com revelen les dades de l’Organització Mundial de la Salut. Hi ha molts cecs i moltes persones amb patologies oftalmològiques greus.
Part d’aquesta situació es pot evitar, i la situació de pau i de governabilitat és una excel·lent base per la definició de polítiques socials i creació d’infraestructures. La Fundació Ulls del món està fent una important contribució per millorar i superar aquestes dificultats.
Vostè va ser a La Nit d’Ulls del món de Lisboa, com valora la participació de tanta gent en un acte solidari com aquest?
La solidaritat, al contrari del que poden pensar els més pessimistes, és un valor en alça. Les persones quan perceben el sentit de la seva generositat, quan perceben que un petit gest pot significar la vida dels altres, no s’hi conformen. I les bones causes no moren. Va ser molt commovedor veure com espanyols i portuguesos s’ajuntaven aquella nit, reconeixent que els objectius i les causes ens són comuns.
Com creu que Champalimaud pot col·laborar amb Ulls del món en el futur?
Espero que puguem trobar formes d’enteniment futures que ens ajudin a seguir amb l’èxit de les activitats de les nostres fundacions, particularment a Moçambic. La unió de forces no es limita a aconseguir una suma aritmètica, sinó que potencia tot el conjunt i supera el valor de la suma. Hi ha un nombre important d’organitzacions no governamentals que col·laboren a Moçambic, donant suport al govern, i nosaltres serem en poc temps part d’aquest esforç.