Patricia Fernández-Deu és llicenciada en Periodisme i en Humanitats. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat al llarg de vint anys en l’àmbit de la comunicació. Ha estat la directora de l’agència Estratègia i, des de 2016, col·labora amb MAHALA Comunicació i Relacions Públiques en la direcció de projectes. És consultora en comunicació i especialista en el disseny d’estratègies de comunicació, principalment en l’àmbit corporatiu, de cultura i de fundacions.
La seva trajectòria amb Ulls del món s’origina en els inicis de la Fundació, l’any 2001. Ha viatjat sobre el terreny en una de les comissions medicoformatives a Moçambic per realitzar-hi un reportatge sobre el projecte en aquest territori, una vegada l’any assumeix la regidoria de La Nit dels Ulls del món i, des de principis del 2022, també és membre del Consell Assessor.
Com vas conèixer la Fundació i què et va motivar a col·laborar-hi?
Vaig conèixer la Fundació quan tot just es creava, fa vint anys. Jo treballava a l’agència de comunicació Mahala i el Rafael Ribó i el Borja Corcóstegui van demanar ajuda a l’agència per presentar la Fundació i per organitzar el primer sopar solidari, la primera Nit dels Ulls del món. Després d’aquella primera col·laboració, jo vaig continuar a títol personal com a col·laboradora i voluntària de la Fundació perquè el projecte em va semblar molt interessant. Em va semblar una fundació molt seriosa que complia una tasca molt necessària, i vaig decidir continuar a títol personal col·laborant-hi.
Creus que és important la tasca que fa Ulls del món? Per què?
Sí, crec que és molt important i molt necessària. Crec que és important perquè actua a territoris on hi ha molt poca salut ocular o està molt desatesa i, sobretot, perquè l’impacte que tenen és brutal. Curant una cataracta aconsegueixen que una persona que està completament inhabilitada perquè no pot veure res pugui tenir una vida normal; encara més en aquests països on no veure-hi et condemna a no poder fer res. És quasi un miracle el que aconsegueixen i a mi em sembla importantíssim donar-hi suport.
Quin és el teu paper dins la Fundació?
Des dels inicis sempre he col·laborat en l’organització de La Nit i sobretot el dia de l’acte amb tota la part de coordinació i de regidoria, ajudant l’equip de direcció, ajudant en la tasca de coordinar bé els presentadors, els artistes, que se segueixi el ritme que toca, etc. I en aquests moments, a part de la tasca concreta de La Nit, també formo part del Consell Assessor.
Què aporta el voluntariat a la teva vida professional i personal?
M’aporta saber que fem coses que valen la pena. Crec que és importantíssim. No contemplo una vida sense ajudar els que ho necessiten. Per mi és important, ajudar en aquesta causa i també en d’altres, grans o petites. La base és intentar ajudar els que ho necessiten.
Com a professional de la comunicació, com creus que pot ajudar la visibilització a la problemàtica de la ceguesa evitable?
Crec que és important comunicar el que fem, comunicar la qualitat dels equips que es desplacen per treballar sobre el terreny: això ens diferencia molt com a Fundació. Primer, som una Fundació que té una trajectòria de vint anys, i això no és tan fàcil. Ulls del món és una Fundació sòlida i que el que fa, ho fa bé. Per a mi, això és crucial comunicar-ho i és important perquè la gent agafi consciència que la salut ocular és importantíssima.
Hi ha gent que pensa que hi ha d’altres causes més prioritàries com malalties que són mortals i que potser també necessiten ajudes, però la salut ocular i, sobretot, en els països empobrits o més vulnerables, és fonamental perquè suposa poder viure d’una manera o no. Als països desenvolupats tothom té accés a la salut ocular, però en aquests altres països no. Crec que és valuós comunicar-ho i conscienciar la gent d’aquesta realitat.
Hi ha diferents factors que obstaculitzen a les dones l’exercici ple dels seus drets, com creus que pot ajudar la comunicació en l’empoderament de la dona?
Des d’Ulls del món mai no s’ha discriminat entre homes i dones i sobre el terreny s’ha treballat per empoderar les persones, per tant, trobo que hem de continuar fent com ho estem fent. És important visibilitzar les dones que col·laboren amb Ulls del món i destacar el seu paper. En aquest sentit, crec que ja ho estem fent i que ja s’ha posat molt en valor i ja s’està empoderant a totes les dones que col·laboren amb Ulls del món o que són protagonistes de l’activitat que es duu a terme.
Amb quines paraules definiries la Fundació?
Rigorosa, necessària, professionalitat.