Pereira és el responsable de salut ocular de la província d’Inhambane. La seva formació és d’optometrista i la seva vocació és la de fer arribar als seus conciutadans uns serveis d’atenció ocular de qualitat.
Pereira acaba de ser reconegut per la IAPB com a Eye Health Hero en la categoria de Future Leaders. Un premi internacional que reconeix professionals que estan a primera línia pel seu compromís amb la comunitat, aconseguint canvis significatius en la millora de la salut ocular de la població.
Des de l’Hospital Provincial d’Inhambane i amb molta determinació, Pereira lidera un petit equip que treballa a tota velocitat per oferir a la població de la província, també a les persones que viuen en pobles rurals i remots, l’atenció oftalmològica i òptica que requereixen. I la Fundació Ulls del món està al seu costat perquè així sigui.
Quines activitats s’estan duent a terme des del Servei de Salut Ocular de la Direcció de Salut d’Inhambane per combatre la ceguesa evitable?
Tenim un programa d’operacions de cataractes que permet retornar la visió a persones de comunitats remotes i necessitades. Persones que viuen allunyades d’un hospital i dels serveis de salut. A més, tenim un programa per a les escoles que permet detectar malalties oculars i errors de refracció dels escolars, a qui, posteriorment, Ulls del món els facilita les ulleres de graduació adequades. També estem treballant amb persones albines perquè tinguin accés a revisions oculars i ulleres de graduació quan les necessiten.
Què és el que més ocupa el teu dia a dia i què t’aporta aquesta feina?
Una de les coses que més m’agrada de dedicar-me a la salut ocular és aconseguir que els infants puguin veure-hi bé i segueixin amb la seva vida. O que els pares que eren cecs tornin a la feina. Aquestes coses em fan creure que és possible combatre la ceguesa evitable al meu país i a l’exterior. Les cataractes es poden tractar per mitjà de cirurgia i els errors de refracció es corregeixen amb unes ulleres. Això és el més motivador de la meva feina diària.
Recordes alguna història d’algun pacient que t’hagi marcat especialment? Pots explicar-nos algun exemple remarcable?
Recordo que quan vaig arribar a Inhambane, moltes persones no sabien què era ser optometrista. Hi havia molts dubtes. El primer dia de consulta hi havia dos pacients, una nena de 16 anys que tenia mal de cap i no podia estudiar, vomitava… Els resultats de les altres consultes mèdiques eren normals i el metge de capçalera la va derivar a oftalmologia. Li vaig fer totes les proves necessàries i va resultar que tenia astigmatisme mitjà. Quan va posar-se les ulleres va deixar de tenir mals de cap i fins avui segueix perfectament.
Un altre nen de 15 anys portava molts anys revisant-se la vista sense obtenir un diagnòstic perquè els tècnics que hi havia a l’hospital no tenien els coneixements necessaris. Quan el vaig revisar tenia queratocon bilateral. Vaig explicar la situació a la família i vam haver de derivar-lo a Maputo on el van poder operar i li van trasplantar la còrnia. A dia d’avui aconsegueix veure-hi.
En què consisteix la col·laboració amb la Fundació Ulls del món?
L’Hospital d’Inhambane treballa en coordinació amb Ulls del món des de 2003 en activitats fonamentals per al desenvolupament comunitari i la millora de la qualitat de vida de la població, restaurant la visió als pacients que pateixen cataractes i altres patologies tractables. També treballem junts en campanyes de sensibilització per generar canvis de comportament en la vida de les persones.
Què opines del projecte Ulls d’Inhambane? Com està millorant allà la salut ocular?
La contribució d’Ulls del món ha suposat una gran diferència, no només per als professionals de la salut ocular, sinó també per a tornar la visió a moltes persones que no tenen accés a l’atenció primària, per exemple, les que es troben a les comunitats rurals de la província, a molts quilòmetres de les unitats sanitàries.
Ulls del món, en col·laboració amb la Direcció Provincial de Salut d’Inhambane, els dona cobertura oftalmològica i atenció a nivell físic i emocional. Per a aquests pacients comptar amb Ulls del món és sinònim d’esperança.
Què significa per a tu rebre un premi com l’Eye Health Hero de la IAPB?
El premi és una fita important per a mi a nivell professional i una catapulta cap a nous horitzons, sobretot ara que també acaba de néixer la meva filla. Aquest premi portarà reconeixement i empoderament a les activitats que s’estan fent aquí, a Inhambane, que segur que aniran a millor. Ser escollit ha estat meravellós i també compartir-ho amb la meva família i amics. A més, fomentarà que altres professionals vulguin seguir el meu camí.