Rebecca Togo és la presidenta de la CAFO Koro. La CAFO són agrupacions d’ONG i associacions de dones de Mali que pretenen contribuir a millorar la situació de les dones a través d’accions de formació i informació. La CAFO Koro i Ulls del món a Mali col·laboren per reduir la desigualtat de gènere a Koro, dins la regió de Mopti. Togo, a més, és regidora municipal de l’Ajuntament de Koro i fa funcions de facilitadora del desenvolupament comunitari. Es considera una gran defensora de l’empoderament de les dones, i lluita per aconseguir la igualtat de gènere a Mali. En aquesta entrevista ens explica el seu vincle amb Ulls del món i quina és la situació actual de la salut ocular de les dones a Mali.
Quina va ser la teva principal motivació per presentar-te com a presidenta de la CAFO i com va començar la relació amb Ulls del món?
La meva principal motivació per convertir-me en presidenta de la CAFO era defensar les causes de les dones en general, especialment les dones en situacions difícils, i lluitar contra les malalties oculars a Koro. D’altra banda, estic en contacte amb Ulls del món des de l’any 2018, l’anterior presidenta, quan va deixar el càrrec, em va posar en contacte amb Ulls del món.
Quins objectius té la CAFO per a aquest 2022? I a llarg termini?
Els objectius de la nostra organització per a aquest 2022 són continuar sensibilitzant la població sobre les malalties oculars, per tal de reduir la incidència de patologies com el tracoma, la cataracta o el glaucoma entre la població, i també augmentar el nombre de dones beneficiàries d’activitats generadores d’ingressos, amb el suport d’Ulls del món. Tot seguit, com a propòsit a llarg termini, volem portar la població de Koro i el seu entorn a un canvi de comportament per reduir la malaltia ocular, a través de bones pràctiques d’higiene i una bona assistència al centre d’oftalmologia.
Quins son els principals obstacles que et trobes a l’hora d’exercir la teva feina i quina és l’aportació del vincle amb Ulls del món?
Els principals obstacles que tenim a Mali són la creixent inseguretat al voltant de Koro; els alts nivells d’analfabetisme, que dificulten el canvi de comportament, i els insuficients recursos econòmics i materials per tractar totes les persones que ho necessiten. En aquest sentit, Ulls del món ajuda la CAFO a millorar les condicions de vida de les dones amb problemes oculars, molt significativament a través d’activitats generadores d’ingressos.
Quins creus que són les principals barreres que impedeixen a les dones accedir a l’atenció ocular i com penses que es pot millorar l’atenció oftalmològica a Mali?
L’alt cost de la medicació i del tractament ocular, inassequible per a les dones amb ingressos molt baixos, i la dificultat per desplaçar-se fins als centres d’oftalmologia són les principals barreres en l’accés de les dones als serveis d’atenció ocular. Tanmateix, hi hauria formes de millorar l’accessibilitat com ara abaixar els preus dels medicaments i els tractaments; estendre l’atenció de la salut ocular al nivell de Centre de Salut Comunitària; enfortir les activitats generadores d’ingressos per a les dones; fer que l’atenció ocular de les dones sigui lliure, i organitzar campanyes de sensibilització a tot el país sobre malalties oculars.
Amb quines tres paraules descriuries la Fundació Ulls del món?
Treball, humanisme i motivació.