La situació a Mali segueix sent molt greu: la població conviu amb conflictes bèl·lics constants i, com a conseqüència, patint l’escassetat d’abastiment i subministres, problemes de transport, talls d’energia, etc. I, malgrat tot, l’equip d’Ulls del món a la zona aconsegueix portar a terme els seus projectes, amb molt d’esforç i no poques dificultats, per oferir atenció ocular a les persones més vulnerables. Una d’aquestes activitats que es segueixen realitzant regularment són les campanyes de detecció de problemes refractius a les escoles.
La Fundació va planificar les campanyes de desembre amb la col·laboració d’assistents mèdics d’oftalmologia dels centres de salut de referència de diferents districtes i van tenir lloc als Centres d’Animació Pedagògica (CAP) de Douentza i Koporo-nâh:
- Douentza:
Ulls del món va organitzar un cribatge de defectes de refracció a les escoles del 5 al 12 de desembre. Es va revisar la visió a 4.259 estudiants (2.024 nenes i 2.235 nens). Es van identificar 74 casos de defectes de refracció: a 72 els hi van prescriure lents correctores i 2 nens amb malalties oculars van ser remesos a l’oftalmòleg de l’hospital Somine Dolo per al seu tractament. També es van detectar 453 casos de limbo-conjuntivitis endèmica dels tròpics (LCET).
- Koporo-nâh:
Situat al districte sanitari de Koro, a la regió de Bandiagara, el CAP de Koporo-nâh forma part de l’acadèmia d’educació de Douentza. Es va revisar la visió a 6.307 alumnes (3.214 nenes i 3.093 nens) i només es van detectar 11 casos de defectes de refracció. Tot i així, el 2% de l’alumnat patia diverses malalties oculars, la gran majoria conjuntivitis LCET.
L’objectiu d’aquestes campanyes és aconseguir la detecció precoç dels defectes de refracció i les patologies oculars per poder oferir solucions i tractaments a temps. D’aquesta manera és més fàcil evitar problemes acadèmics o fins i tot el possible abandonament escolar que pot marcar el futur ja de per si complicat d’uns nens i nenes que viuen en una situació de vulnerabilitat extrema.
Aquest projecte d’Ulls de Mali compta amb finançament de la Diputació Foral de Gipuzkoa.