El 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, Ulls del món inicia una campanya a les seves xarxes socials per difondre missatges de conscienciació durant tot l’any sobre la incidència del canvi climàtic en la salut ocular i la necessitat de prendre mesures per reduir els seus efectes perjudicials.
L’impacte del canvi climàtic en la salut ocular és indiscutible i s’evidencia comprovant com augmenta l’aparició d’afeccions oculars:
- Les altes temperatures i la manca de precipitacions comporten un increment de les malalties infeccioses com el tracoma o l’oncocercosi.
- L’augment dels rajos UV i la pèrdua de la capa d’ozó a conseqüència de l’escalfament global acceleren l’aparició de cataractes i lesions oculars en la conjuntiva, la còrnia, la retina…
- La contaminació atmosfèrica causada per l’augment del tràfic implica un augment de casos greus de glaucoma, DMAE i al·lèrgies.
- La inseguretat alimentària causada per inundacions i sequeres que afecten les collites promou un increment en el dèficit de vitamina A.
- Els fenòmens meteorològics extrems comporten més traumatismes oculars, principalment en persones amb discapacitats.
A més, davant de catàstrofes com huracans o ciclons, desapareix l’atenció ocular pel tancament o destrucció tant d’instal·lacions mèdiques com de cadenes de subministrament de medicaments, material quirúrgic, ulleres, etc.
Un altre fet a destacar és la correlació entre el canvi climàtic i la desigualtat en salut ocular. La immensa majoria de persones cegues i amb deficiències visuals viuen en zones remotes i amb poc recursos, i el canvi climàtic afecta de forma desproporcionada aquestes comunitats vulnerables, i les dones i nenes són sempre les més perjudicades. A més, per cobrir una emergència, sempre es desplacen equips mèdics internacionals però gairebé mai s’inclouen especialistes en oftalmologia, per tant moltes lesions oculars no es tracten com cal i poden convertir-se en cròniques o provocar discapacitats.
El sector sanitari no pot quedar al marge ja que, com qualsevol altre, és partícip de l’augment d’aquest desastre climàtic, sent responsable del 4,4% de les emissions mundials. Les activitats oftalmològiques també poden tenir un impacte significatiu en les emissions de carboni si, per exemple, no es gestiona adequadament l’eliminació de residus sanitaris no tractats en abocadors, que poden provocar la contaminació de l’aigua.
Per tot això, Ulls del món se suma a les mesures sostenibles promogudes per l’IAPB en el sector de la salut ocular per reduir l’impacte mediambiental com són, entre d’altres, la reducció de l’ús de combustibles fòssils, la conservació de l’aigua, la gestió segura dels residus i la garantia de pràctiques clíniques sostenibles.