L’Atlas de la visió és un directori mundial sobre la ceguesa i la discapacitat visual realitzat per l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa.
Les dades que recull, i que es van fer públiques el passat mes d’octubre, són alarmants: la manca de visió, que es podria prevenir o curar en un 75% dels casos, afecta 36 milions de persones al món i, almenys un 55%, són dones.
Les dades han estat constatades per l’estudi que la Fundació ha dut a terme a Inhambane, conjuntament amb el Ministeri de Salut de Moçambic i la Universitat de Ciutat del Cap, gràcies al finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i seguint la metodologia RAAB (Rapid Assessment of Avoidable Blindness):
- Els habitants amb ceguesa de Moçambic, de 50 anys o més, multipliquen per deu la proporció d’espanyols de la mateixa franja d’edat.
- En un 58% dels casos la causa van ser cataractes que es podrien haver operat.
- La proporció en les dones és més elevada: un 76%. Un percentatge massa alt si tenim en compte que la dona és l’eix del nucli familiar i que, per tant, té efectes col·laterals per a la família.
Per aquest motiu, Ulls del món a Moçambic ha posat el focus, no només en aconseguir que les dones i nenes no perdin la visió, sinó en formar integrants femenines d’associacions locals per a que puguin implicar-se directament en la millora de la salut ocular de la població i també conscienciar sobre la importància de la salut ocular a les seves comunitats.
El nostre repte: comprometre’ns i treballar conjuntament amb les autoritats sanitàries de Moçambic per reduir els problemes oftalmològics a les comunitats rurals i promoure l’accés de les dones a l’atenció ocular.