L’estrabisme és una alteració en l’alineació dels ulls. La conseqüència més greu d’aquesta malaltia és l’ull gandul (ambliopia) que es dóna quan el nen o la nena només utilitza l’ull amb el que li resulta més fàcil enfocar, mentre que deixa l’ull desviat sense ‘treballar’, amb la qual cosa no desenvolupa les seves funcions. És molt important tractar-lo abans que els nens i nenes compleixin els 7- 8 anys ja que als 9, és l’edat en la qual s’arriba a la visió definitiva.
És per això que, seguint el nostre objectiu de reforçar el servei d’oftalmologia pediàtrica de l’IOTA (Institut d’oftalmologia Tropical d’Àfrica), el 27 de maig vam realitzar una sessió formativa sobre estrabisme infantil a través de videoconferència entre Barcelona i Bamako. En la formació van participar experts oftalmòlegs i oftalmòlogues i estudiants d’oftalmologia. Un total de 63 persones que van poder seguir una capacitació de postgrau que hauria estat impossible impartir de manera presencial.
L’alarmant situació de conflicte bèl·lic permanent que es viu a la zona dificulta tota acció i, tot i que els equips de la Fundació treballen de manera incansable per desenvolupar els nostres projectes amb èxit, l’oftalmòloga-pediatre Teresa Noguer, voluntària d’Ulls del món que ja havia viatjat a Mali per oferir formació, en aquesta ocasió va haver de realitzar la sessió a distància.
La doctora Noguer va donar les pautes necessàries per a la detecció i tractament dels nens i nenes amb estrabisme, tenint en consideració les seves circumstàncies i les particularitats de la malaltia. De la mateixa manera, es va explicar com realitzar una avaluació preoperatòria, quin és el protocol quirúrgic a seguir i va establir les bases per a una bona avaluació postoperatòria.
L’experiència va ser molt gratificant i va permetre que estudiants i professionals locals accedissin a una formació que contribuirà a millorar el funcionament de la unitat d’oftalmologia pediàtrica i la salut ocular dels nens i nenes de les regions més vulnerables de Mali.
El conjunt del projecte Ulls de Mali compta, fins al moment actual, amb el finançament de Kutxa Fundazioa juntament amb l’associació DAD.