El vicepresident d’Ulls del món, el doctor Borja Corcóstegui, ha estat nomenat membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). L’acte d’ingrés es va celebrar el passat 28 de maig i va estar presidit pels doctors Josep A. Bombí i Jordi Palés, president i secretari de la RAMC, respectivament, acompanyats per Xavier Trias, exconseller de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Aquest nomenament reconeix la seva contribució a la medicina catalana com a referent mundial en cirurgia vitreoretinal i la seva tasca diària al capdavant de l’IMO. L’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona és un centre de referència internacional que destaca per la innovació constant, investigació científica i desenvolupament tecnològic per tal de millorar la visió i la qualitat de vida dels pacients. Una feina que el doctor Corcóstegui compagina amb una gran implicació amb la Fundació Ulls del món: “És emocionant aportar els meus coneixements i experiència en indrets on, abans que arribés Ulls del món, la població es quedava cega per causes prevenibles o curables“. Per a ell, tant al Sàhara, com a Bolívia, Moçambic o Mali l’objectiu és sempre el mateix: capacitar els professionals locals perquè puguin atendre amb qualitat la salut ocular de la població de cada territori.
L’oftalmologia, una vocació
El doctor Borja Corcòstegui va néixer i es va criar al País Basc en una família amb tradició oftalmològica des d’inicis del segle XIX. Va estudiar medicina a Saragossa i es va especialitzar en oftalmologia a Barcelona. A la Ciutat Sanitària de la Vall d’Hebron va ser director del Departament de Retina i Vítreo i l’any 1991, director del Departament d’Oftalmologia.
Tres anys més tard, el doctor Corcóstegui es va convertir en un dels fundadors de l’IMO, del qual és director des dels seus inicis fins a l’actualitat.
Ulls del món, una passió
L’any 2001, l’actual president d’Ulls del món i Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va proposar al seu oftalmòleg, el doctor Corcóstegui, viatjar junts als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf, a Algèria. Allà, tots dos van poder constatar l’existència de molts casos de ceguesa prevenible i curable i van prendre la determinació de lluitar contra aquesta situació. “Com a oftalmòleg, el meu desig és vèncer les malalties oculars i en aquests països la majoria de cecs poden deixar de ser-ho mitjançant una operació senzilla o un tractament adequat. El meu objectiu és traslladar l’oftalmologia que fem aquí a aquests països i fer efectiu el dret a la visió “.
Des d’aquell primer viatge, Ulls del món ha visitat més de 400.000 persones i n’ha operat més de 20.000.