El Professor Frank Bacin, cap del servei d’oftalmologia del Centre Hospitalari Universitari Clermont-Ferrand a França, i voluntari d’Ulls del món, estarà treballant fins el 29 d’agost a l’Institut d’Oftalmologia Tropical d’Àfrica (IOTA) a Bamako, Mali. L’objectiu és que el Dr. Bacin formi oftalmòlegs del país en patologies quirúrgiques de la retina. A més a més, també farà consultes i operacions dels casos difícils que prèviament han estat escollits per l’oftalmòleg cap de retina de l’IOTA. De l’estada del Dr. Bacin se’n beneficiarà, sobretot, l’equip de retina de l’IOTA, que podrà realitzar operacions del segment posterior de l’ull.
Fins l’arribada d’Ulls del món a Mali, cap oftalmòleg del país sabia tractar aquestes patologies. Els pacients que tenien els recursos viatjaven a Europa o a l’Àfrica del Nord per tractar-se. Per a la majoria de la població, sense aquests mitjans, significava la pèrdua de la visió. La presència del Dr. Bacin a Mali és important perquè permet omplir aquest buit, no només al país, sinó també a una regió més extensa, ja que els pacients arriben des d’altres països, com Costa de Marfil, Nigèria o el Senegal.
A l’IOTA actualment es tracta el despreniment de retina amb la tècnica ab externo. La via endo-ocular encara no s’està utilitzant perquè les instal·lacions no compten amb l’aparell d’endolàser necessari i el personal no té el coneixement tècnic per fer-la servir. Gràcies a la Fundació, l’aparell està en vies d’adquisició, i la presència del professor Bacin, ajudarà, sens dubte, a remeiar aquesta situació.
El programa Ulls de Mali compta amb el suport de la Fundación Probitas, l’Ajuntament de Barcelona, laFondation d’enterprise Théa, la Fundació Jesús Serra i el Consorci Sanitari Integral.