El teatre entreté, diverteix, i també és un instrument per millorar la salut ocular i evitar cegueses en alguns dels territoris més vulnerables del món.
Ulls del món porta desenvolupant aquesta activitat de divulgació a Moçambic des de ja fa alguns anys. Un grup de teatre representa obres a aldees i escoles per sensibilitzar a la població sobre la importància de la salut ocular, fomentant la higiene i la prevenció. Després de la funció, els equips de la Fundació realitzen revisions per detectar deficiències visuals i patologies que d’aquesta manera podran ser tractades a temps.
Però, a més, des del darrer any s’ha avançat un pas més i molt important: utilitz
ar el teatre com a forma d’apoderament de les dones. El grup Xirifdjelo, col·laborador habitual de la Fundació, ofereix formació teatral a diferents associacions de dones perquè siguin elles les que s’ocupin de realitzar les sessions teatrals a nivell local i facilitin a les seves comunitats la informació sobre les campanyes de revisions i intervencions d’una forma més propera, amena i comprensible.
Si fa mesos va ser l’associació Acomouza la que va rebre formació teatral, al desembre van ser 8 dones de l’associació Tsinela de Massinga les que durant 6 dies van assitir a classes per poder realitzar de manera autònoma funcions de promoció de la salut ocular. Sobretot per divulgar les campanyes de cataractes de l’hospital rural de Massinga i animar a la població a acudir a les consultes dels especialistes.
La prova final va consistir en una representació a la plaça del mercat amb l’assistència de desenes de persones que van seguir molt atentes l’obra i els hi van brindar un merescut aplaudiment.
El programa Ulls de Moçambic compta amb el suport de l’ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament).