Ulls del món i Alcon, amb el suport d’ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgeons, en les sigles en anglès) i en el marc del seu congrés anual que se celebra entre els dies 6 i 10 de setembre de 2024 a Barcelona, presenten un projecte d’art digital interactiu, creat per l’artista contemporani Solimán López, on les mirades es converteixen en art i l’art es transforma en un regal de la visió.

Durant la celebració del congrés, els assistents tindran l’oportunitat de participar en una exhibició digital interactiva dissenyada per Solimán López, un artista conceptual reconegut internacionalment, especialitzat en ciència, biotecnologia, web 3.0, interaccions i art digital. La suma de les mirades dels assistents compondrà una peça d’art digital que s’exposarà en diferents llocs, contribuint a ampliar l’impacte social i la sensibilització de la població sobre la importància de la salut ocular i la lluita contra la ceguesa evitable. Inicialment, la peça es podrà veure a l’exposició IMMENSIVA que tindrà lloc a ESPRONCEDA – Institut d’Art i Cultura, entre els dies 17 i 27 de setembre a Barcelona.

El projecte de la Gaze Machine, gràcies al patrocini d’Alcon, líder mundial en salut ocular, amb més de 75 anys d’experiència, possibilitarà la intervenció de cataractes de fins a 240 persones a Moçambic, en el marc de les activitats de cooperació oftalmològica que la Fundació Ulls del món té en marxa en aquest país africà. Concretament, per cadascuna de les mirades capturades per la Gaze Machine, Alcon finançarà una operació per a retornar la visió a una persona i avançar en la reducció de la ceguera evitable en els territoris amb més vulnerabilitat de món.

Pòster del projecte Gaze Machine

Les intervencions quirúrgiques es realitzaran en el marc del projecte Ulls de Moçambic. La Fundació Ulls del món, amb més de 20 anys de trajectòria, té en marxa a la província d’Inhambane (Moçambic) un model d’intervenció basat en la formació dels professionals locals per assegurar que la salut ocular arriba a la població amb deficiències visuals i sense recursos econòmics des dels serveis públics. Els fons captats a través de la Gaze Machine facilitaran que els oftalmòlegs locals puguin operar la població més vulnerable, la majoria cega per cataractes.

Mentre els assistents al congrés d’ESCRS desperten la seva curiositat i naveguen en una fusió d’art i tecnologia, les seves mirades es converteixen en catalitzadores de transformació.