Segons dades del Ministeri de Salut de Moçambic, almenys el 80% de la població utilitza l’anomenada “medicina tradicional” com alternativa a l’atenció primària de salut. Massa sovint es presta més atenció a la força dels esperits ancestrals que als consells preventius dels centres de salut.
En moltes zones, a les deficiències visuals i la ceguesa se les associa amb la bruixeria i amb explicacions socioespirituals, considerant-les encanteris perpetrats per familiars, veïns o coneguts. Segons aquestes creences, la ceguesa podria ser el resultat de la pèrdua de protecció d’esperits, o d’una acció venjativa per incomplir les normes, o l’esperit d’un avantpassat que intenta comunicar-se amb la família.
Les persones que creuen en aquests mites, quan tenen problemes de visió, acudeixen a curanderos i curanderes a qui atribueixen poders i que alternen teràpies on utilitzen cataplasmes o arrels i plantes, amb altres més perilloses com les raspadures amb fulles d’afaitar i objectes amb punxa que poden provocar danys irreversibles. Buscar solució en aquestes pràctiques només aconsegueix que es retardi l’atenció convencional i que el pacient vagi a l’hospital amb la seva patologia en estat avançat o una ceguesa irreversible.
Com l’objectiu de qualsevol medicina és salvar vides i el benestar de les persones, cal una important tasca de conscienciació i d’informació. En aquest sentit, Ulls del món realitza campanyes de formació de professionals de la medicina tradicional per promoure l’educació en temes relacionats amb la salut ocular i combatre pràctiques nocives per a la visió.
Durant la darrera capacitació que va tenir lloc al novembre de 2021 a Maxixe, hi van participar 15 practicants de medicina tradicional, 12 dones i 3 homes. Se’ls va proporcionar explicacions tècniques i científiques, coneixements sobre l’anatomia de l’ull, els símptomes de les principals patologies oculars per poder identificar-les i, el més important, les causes reals que les provoquen i les solucions mèdiques. Perquè quan detectin un problema ocular similar, no realitzin teràpies perjudicials sinó que recomanin als seus pacients acudir a la consulta oftalmològica del centre de salut per rebre atenció per part de professionals especialitzats.
Aquesta activitat es va realitzar en el marc del projecte Ulls de Moçambic, amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i el Govern de Navarra.