A l’abril es va dur a terme una nova iniciativa per compartir activitats i coneixements entre dues entitats que treballen les masculinitats igualitàries i corresponsables: la Xarxa HOPEM (Homens pela Mudança) de Moçambic i l’Associació d’Homes Igualitaris de Catalunya (AHIGE Catalunya).
La Xarxa HOPEM, col·laboradora d’Ulls del món, és una organització moçambiquesa que treballa la promoció de la igualtat de gènere incidint sobretot en el canvi de valors i actituds en homes i joves. Per la seva banda, AHIGE Catalunya, desenvolupa projectes per fomentar el canvi dels homes cap a posicions més favorables a la igualtat i la ruptura amb el model tradicional masculí. Les seves principals línies d’intervenció són la formació (xerrades, tallers), investigació (violències, sexualitat, paternitats), campanyes de sensibilització i la creació d’espais de reflexió i cura.
L’objectiu era intercanviar experiències i explorar possibles àmbits de col·laboració entre les dues organitzacions. Per fer-ho possible, Paco Abril, representant d’AHIGE, es va desplaçar a Moçambic durant dues setmanes per reunir-se amb l’equip d’HOPEM, compartir metodologies i identificar problemes i solucions comunes. També va assistir a diferents accions desenvolupades a Inhambane per HOPEM i Ulls del món per prevenir i combatre la violència de gènere i promocionar la igualtat de drets en l’accés als serveis de salut ocular: tallers de diàleg amb homes i dones, sessions de capacitació per a líders comunitaris, religiosos i curanderos tradicionals, i l’activitat d’Homes a la Cuina que promou la participació dels homes en les tasques domèstiques i la distribució de responsabilitats per sensibilitzar sobre l’impacte dels estereotips de gènere que dificulten que les dones acudeixin als serveis oftalmològics.
Aquests projectes col·laboratius permeten recollir millores per adaptar les estratègies i els programes d’equitat, oferint als homes noves formes de relacionar-se amb la família des de la corresponsabilitat i el respecte, i facilitar l’accés de les dones a la salut ocular, sobretot a les cirurgies de cataractes.
La iniciativa es va realitzar amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).