Gabriel

Mirades és un documental que pretén sensibilitzar sobre l’afecció de la ceguesa evitable entre la població més vulnerable del món.

Està produït conjuntament per creaRSAuna organització que es dedica a la producció, la realització i la transferència de continguts, projectes educatius i activitats de responsabilitat social i Marc Vilarnau, dissenyador gràfic i productor audiovisual, per tal de donar visibilitat a la tasca que dur a terme Ulls del món a la província d’Inhambane, Moçambic, per lluitar contra la ceguesa evitable, la ceguesa que es pot prevenir o curar.

El documental presenta una reflexió sobre la incidència de les patologies oculars en l’autonomia de les persones a través de casos com el del Gabriel, que no podia llegir ni escriure a causa de greus deficiències visuals i a qui una revisió a temps i unes ulleres van permetre tornar a estudiar; o el de Bambo, un pacient de cataractes per a qui recuperar la visió va significar tornar a treballar i atendre la seva família.

Mirades mostra un escenari que es pot revertir: un món en el qual deixi d’haver-hi persones innecessàriament cegues pel fet de ser pobres. Facilitar l’accés de la població als serveis de salut ocular n’és una via, tal com s’explica en el documental.

Mirades es va estrenar el  dimecres, 2 de desembre de 2015, a la Sala d’Àmbit Cultura d’El Corte Inglés de Portal de l’Àngel. En acabar la projecció, va haver-hi un debat obert entre els assistents en el que van participar:

  • Bernat Gasulla, sotsdirector d’El Periódico de Catalunya
  • Lourdes Mourelo, directora adjunta de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
  • Marc Vilarnau, director i productor de Mirades (a través de vídeo)
  • Osvaldo Riccardi, soci fundador de creaRSA
  • Núria Ramon, directora general d’Ulls del món

Per a la implementació del projecte Ulls de Moçambic, al qual fa referència el documental, Ulls del món compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Foto dels assistents al debat