A la regió de Mopti, on Ulls del món desenvolupa el seu programa de cooperació, només hi ha tres oftalmòlegs en exercici per atendre més de dos milions d’habitants. A més, la zona viu una difícil situació politicobèl·lica que causa l’èxode massiu de persones que fugen de les regions més conflictives, cosa que provoca que escassegin recursos de tot tipus, també els sanitaris.

Per això és tan important reforçar el primer nivell d’assistència ocular, el dels agents de salut comunitaris (ASC) que fan visites a domicili i així facilitar atenció a la població més vulnerable, sobretot a dones i nenes perquè tenen menys autonomia i més complicacions per desplaçar-se.

Dona davant una pissarra assistint a la formació en llengües locals

Un dels darrers projectes de la Fundació ha estat oferir a aquests agents de salut cursos de formació en llengües locals perquè puguin comunicar-se i atendre millor la població. A l’octubre, 50 agents de salut comunitaris van acabar els cinc mesos de formació als centres de Sofara, Mougna, Djenné, Sangha, Kendié i Bandiagara, per poder entendre llengües locals com el dogon, el bambara i el peul. D’aquesta manera poden contactar millor amb la població per diagnosticar les seves patologies oculars i tractar-les o derivar-les correctament.

Amb aquest mateix objectiu d’optimitzar el servei d’atenció ocular, també s’ha establert la presència dels ASC en les reunions mensuals de coordinació amb els centres de salut de referència de Bandariaga i Djenné. En aquestes reunions, els agents comunitaris comparteixen amb els assistents mèdics en oftalmologia (AMO) el dia a dia de les seves consultes per donar a conèixer les necessitats de la població. I també és el moment de coordinar i programar les visites ja que, com es troben en entorns rurals remots, la logística per recopilar dades i informació resulta molt complicada.

Aquest projecte d’Ulls de Mali compta amb el suport del Govern de Navarra.