El 25 de maig se celebra el Dia d’Àfrica a tot el món. Un dia que commemora la fundació de l’Organització per a la Unitat Africana (OUA) l’any 1963 i que, alhora, denuncia la situació de pobresa, la manca de desenvolupament i d’accés a la salut, els conflictes armats i la inseguretat alimentària de la població en aquest continent.
Ulls del món viu molt de prop aquestes mancances ja que tres dels programes de cooperació que té en marxa es troben a Àfrica: Ulls del Sàhara, als campaments de refugiats i refugiades sahrauís a Tindouf (Algèria), Ulls de Mali, a la regió de Mopti i Ulls de Moçambic, a la província d’Inhambane.
L’objectiu d’aquests programes és millorar la salut ocular de la població i fomentar l’accés a l’atenció oftalmològica, per tal de reduir la ceguesa evitable, que és aquella que es pot prevenir o curar. La salut ocular permet incrementar la qualitat de vida dels pacients i els seus familiars i els hi retorna l’autonomia que havien perdut (en molts casos després d’anys cecs per patologies com ara les catarctes). La ceguesa limita la seva capacitat per estudiar, treballar i atendre la família.
A més, el principal compromís de la Fundació és formar equips locals, des de l’oftalmòleg/oga fins el personal d’atenció primària, per garantir la qualitat i l’accessibilitat de l’atenció. Així, al territori africà Ulls del món va teixint xarxes de professionals que s’ocupen dels serveis de salut de cada territori i tracten les patologies de la població.
Durant el 2017, es preveu que els programes d’Ulls del món a Àfrica atenguin més de 51.000 persones, operin més de 2.400 persones i formin 250 especialistes locals. Uns objectius que permetran a la Fundació tornar la visió a milers de persones innecessàriament cegues i donar més llum a l’esperança.