Al llarg de l’any són molts els artistes (que han donat obra al Fons d’Art de la Fundació Ulls del món, anomenat Visions) que exhibeixen les seves creacions en diferents espais expositius d’arreu del planeta. Des de la Fundació els donem l’enhorabona i ens enorgullim de poder veure com segueixen expandint el seu art i creixent dia a dia.
Actualment coincideix que sis d’ells (Joan Fontcuberta, Manel Esclusa, Ignasi Aballí, Miquel Mont, Manuel Outumuro i Jaume Plensa) estan en boca dels amants de l’art perquè tenen peces i col·leccions obertes al públic.
Visions es va iniciar l’any 2008 amb una sèrie de 28 fotografies de Manel Esclusa realitzades al Sàhara l’any 2006. “Va començar com una mena de necessitat de posar el meu art, fet amb la vista, al servei d’una organització que es dedica precisament a fer que la gent hi vegi” explicava l’artista en una entrevista concedida a la Fundació. Actualment, Esclusa rep un merescut homenatge al seu Vic natal, amb quatre exposicions a diferents punts de la ciutat pel desè aniversari d’Acvic Centre d’Arts Contemporànies.
Un altre dels artistes que ha contribuït solidàriament amb el Fons d’Art d’Ulls del món és Jaume Plensa. De l’artista català se’n sent a parlar molt, ja que va inaugurar el passat 21 d’octubre la seva escultura pública més gran, instal·lada de forma permanent a Nova York. L’obra s’anomena Water’s soul i representa el rostre d’una jove amb el dit als llavis en un estat de contemplació silenciosa. A la Fundació comptem actualment amb una escultura seva titulada Janus (sèrie d’11 peces), tot i que de format molt més reduït, que transmet la mateixa serenor i harmonia que brolla de totes les seves obres.
La sèrie Semiópolis: Declaració Universal dels Drets Humans de Joan Fontcuberta també resulta una peça clau dins la col·lecció Visions per la vinculació apreciable entre les expressions artístiques i la sensibilització sobre el Dret Universal a la Visió. Un quadre en llenguatge de signes que exposa la paradoxa que les persones cegues, que podrien desxifrar-nos el missatge, no poden veure la imatge, i els que podem veure-la, no podem entendre-la i, per tant, som igualment “cecs” al seu contingut. A dia d’avui, Fontcuberta compta amb una exhibició activa fins al gener de 2022 a la Fundació Vila Casas titulada Monstres.
Amb una posada en escena molt diferent dels anteriors artistes trobem Miquel Mont, el qual treballa la pintura des de la seva densitat, fins a convertir les seves peces gairebé en objectes de tres dimensions com Coopérations XXXIII, un quadre del pintor que forma part del Fons d’Art. Mont també s’ha pogut visitar recentment a Barcelona, a la galeria Rocío Santa Cruz, i a Madrid, a Formato Cómodo. Ambdues exposicions comparteixen una mateixa línia narrativa, ja que la pandèmia li ha fet adonar-se que el temps ja no és lineal sinó un concepte inestable.
Un dels altres projectes distingits que es troba a punt de posar-se en marxa és Correcció de l’artista Ignasi Aballí, que representarà l’Estat espanyol a la 59a Exposició Internacional d’Art La Biennal i que tindrà lloc del 23 d’abril al 27 de novembre de 2022, i de manera extraordinària coincidirà en dates amb el centenari del Pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia. Aballí va donar la sèrie Intent de reconstrucció a Ulls del món, una obra conceptual sobre els límits de la visió o els filtres que la mirada imposa sobre la realitat.
Finalment, Manuel Outumuro, vinculat des dels inicis amb la Fundació, també està actualment exposant al Gran Teatre del Liceu una sèrie de retrats en un gran format dels intèrprets de les obres d’aquesta nova temporada. Ulls del món també compta amb una peça del fotògraf titulada Holligans, els protagonistes de la qual són infants de Bangkok.
Totes les obres del Fons d’Art Visions es poden consultar en línia a Pinterest i es troben a disposició de qui les vulgui adquirir, i així ajudar a combatre la ceguesa evitable.