Rafael Ribó, co-fundador i president de la Fundació Ulls del món, va ser la llumeta número 500 del mapa de la Nit dels Ignorants, el voluntari 500 que va entrevistar Xavier Solà en el seu programa de ràdio i que podeu escoltar en aquest enllaç.
A l’entrevista, Rafael Ribó va explicar que per una sèrie de problemes que va patir a la retina, va conèixer Borja Corcóstegui, un dels millors retinòlegs d’Europa i possiblement del món. En un dels seus viatges als campaments de refugiats sahrauís a Tindouf, el doctor Corcóstegui el va acompanyar i es va dedicar, durant 4 dies, a diagnosticar a malalts de cataractes i a operar 40 persones cegues que van recuperar la visió.
Així és com va començar, l’any 2001, l’aventura de la nostra Fundació, que ja ha aconseguit visitar a 400.000 persones i operar-ne 20.000 en països pobres on, com diu Rafael Ribó, ‘La vista és la vida’.
Sobre la tasca de la Fundació va destacar la importància de la seva presència a Bolívia, Moçambic, Mali i Sàhara per aconseguir que tothom tingui accés a la salut ocular ja que el cost d’una intervenció de cataractes és equivalent a 3 anys de sou d’una persona i, per tant, és inassolible per gran part de la població. També va remarcar l’interès d’Ulls del món en la formació de metges, infermers i tècnics nadius per tal d’arribar a la població d’una manera més continuada.
Com anècdotes viscudes en primera persona va recordar l’home que, després de 15 anys cec, va ser operat de cataractes i quan va obrir els ulls es va sorprendre de com havia crescut el seu nebot. O la reacció sorpresa d’un nen de Moçambic en veure els colors per primer cop. Moments en què la frase ‘OBRIM ELS ULLS AL MÓN’ té més sentit que mai.