L’OMS insisteix que la principal recomanació per evitar el contagi del coronavirus i prevenir la propagació de la malaltia és rentar-se les mans amb freqüència perquè d’aquesta manera s’aconsegueix matar el virus si es troba a les mans.
Ulls del món coneix bé aquesta lluita perquè porta anys combatent malalties infeccioses, com el tracoma, als països més vulnerables del món. Per això realitza nombroses campanyes de sensibilització per difondre els hàbits d’higiene insistint sobretot en el rentat constant de mans i a evitar el contacte directe amb persones infectades per aturar els contagis.
L’estratègia SAFE contra el tracoma, a més de preveure l’educació en hàbits d’higiene per evitar propagar la malaltia, l’ús d’antibiòtics i les cirurgies, també apel·la a la necessitat d’invertir en mitjans per promoure la millora ambiental. Hi ha zones on no hi ha fàcil accés a l’aigua ni al sanejament, llocs on les infeccions hi troben l’escenari perfecte per aparèixer i reproduir-se. És per això que Ulls del món també té en marxa projectes per reforçar l’accés i qualitat de l’aigua potable.
A Mali, per exemple, la Fundació ha construït pous als centres escolars de Bankass, n’ha rehabilitat d’altres i ha millorat les latrines de les escoles. L’objectiu és assegurar l’accés a l’aigua potable per tal que els nens i nenes puguin netejar-se mans, cara i ulls i evitar així possibles infeccions.
Les activitats vinculades amb la lluita contra el tracoma en el marc del projecte Ulls de Mali 2019 han estat finançades per la Fundació Probitas.