El 21 de novembre es van presentar a Mali els resultats de l’estudi encarregat per la Fundació Ulls del món sobre l’impacte de l’ús de lents de correcció a les escoles de la regió de Mopti.
L’acte es va celebrar en la sala de conferències del Consell Regional, presidit per Abdoul Karim Timbine, Secretari General del Consell, i en la reunió hi van participar 24 persones de diferents departaments tècnics i organitzacions: membres de la direcció de centres educatius; autoritats administratives, socials i sanitàries de les comunitats; i representants d’associacions civils.
En el discurs d’obertura, Albert Coulibaly, coordinador d’Ulls del món a Mali, va assenyalar que les malalties oculars, en particular l’ametropia no corregida, són algunes de les principals causes d’abandonament escolar. Per tant, aquests defectes de refracció s’han de detectar i corregir a temps perquè els escolars puguin completar els seus estudis.
El Dr. Ibrahim Bamanta va exposar la situació de la salut ocular a les escoles de la regió, amb dades comparatives i estadístiques de diferents països en desenvolupament, per mostrar que segueix lluny de ser accessible i equitativa.
Els resultats de l’estudi destacaven l’ús irregular d’ulleres graduades, tant pel desconeixement sobre els seus beneficis com per les situacions incòmodes que pateixen els nens i nenes que les utilitzen i que s’han d’enfrontar a les burles i maltractaments dels companys. Per evitar aquestes actituds de rebuig, la Fundació Ulls del món va presentar les mesures que s’estan duent a terme i que cobreixen un ampli ventall:
- Impartir educació sanitària al professorat, a les famílies i a l’alumnat.
- Entregar material didàctic i cartells a les escoles.
- Implicar els nens i nenes en l’elecció de les muntures.
- Realitzar un seguiment continu de l’ús de les lents.
La trobada va ser valorada positivament com una sessió de treball molt productiva ja que, a més de donar a conèixer la problemàtica dels errors de refracció a les escoles i les seves conseqüències, va permetre compartir i debatre coneixements i suggeriments que es podran tenir en compte a l’hora d’elaborar plans regionals i nacionals de salut ocular.
Aquest projecte d’Ulls de Mali compta amb el suport financer de la Diputació Foral de Gipuzkoa.