El teatre és entreteniment. Però per a la Fundació també és un instrument per millorar la salut ocular. Perquè aprofitem les representacions per sensibilitzar als nens i nenes sobre la importància de cuidar els seus ulls i, al seu torn, podem realitzar revisions per detectar problemes de visió.
L’última funció ha tingut lloc a Moçambic, concretament a la província d’Inhambane. Amb una població d’1,3 milions d’habitants, de la qual el 83% se situa per sota del límit de la pobresa i el 70% viu en zones rurals, és una de les zones on el projecte Ulls de Moçambic treballa per garantir el dret a la salut ocular, especialment a les dones, als nens i a les nenes. I per a això té previstes una sèrie d’activitats a les escoles que ajuden a promocionar la prevenció, la formació i la detecció de problemes oculars.
En aquesta ocasió, l’equip d’ Ulls del món va organitzar una jornada comunitària de sensibilització en salut ocular per als i les alumnes de les escoles primàries i secundàries de Dimande i Pamuane, en el districte de Homoine.
Aquesta activitat es va dur a terme mitjançant la representació teatral ‘Olhos do mundo’ realitzada pel grup de teatre Xifiridjelo. El seu objectiu: informar, tant als alumnes de l’escola com als professors, sobre la higiene ocular individual i col·lectiva, i assenyalar els punts d’atenció ocular als hospitals rurals de Chicueque, Massinga i Vilankulos, a més de les òptiques existents a la zona.
També es va recordar als directors de les escoles la necessitat que els i les alumnes als quals se’ls havien detectat problemes oculars, es presentessin a les consultes oftalmològiques programades.
El programa Ulls de Moçambic compta amb el suport de l’Ajuntament d’Abrera, Ajuntament d’Andoain, Ajuntament d’Astigarraga, Ajuntament d’Irun, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Diputació Foral de Guipúscoa, Fundació Calouste Gulbenkian i ESCRS.