Un dels objectius d’Ulls del món és contribuir a la millora dels sistemes i procediments de gestió de la sanitat ocular en cadascun dels territoris on té projectes en marxa. És per això, que aquest proper any 2022 es realitzarà una nova campanya de cirurgia a Moçambic en la qual s’implementarà la tecnologia BOOST, que permet monitorar i millorar els resultats de les cirurgies de cataractes.
En el marc d’una comissió que tindrà lloc el proper any 2022, es pretén valorar la utilitat de l’aplicació BOOSTCataract a l’Hospital Provincial d’Inhambane per tal de millorar la qualitat quirúrgica de les intervencions.
Les cataractes no operades són la principal causa de ceguesa al món: el 35% de les persones cegues arreu del planeta pateixen de cataractes. És per això, que resulta essencial l’aplicació de noves tecnologies i millores mèdiques en el tractament d’aquesta malaltia ocular.
L’ús de la tecnologia BOOST en el projecte Ulls de Moçambic està inclòs dins d’un programa de validació de l’aplicació arreu del món i va ser presentat per l’oftalmòloga Mónica Lecumberri a l’e-project de la UOC, en el marc del màster de salut digital de la Universitat. Lecumberri, membre del Comitè Mèdic d’Ulls del món i que ha tornat recentment de Moçambic en un viatge de formació a l’equip oftalmològic local, ha guanyat el premi que atorga la Universitat i rebrà una beca per finançar l’activitat. En el context de la comissió quirúrgica, l’oftalmòloga, membre del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital General de l’Hospitalet, supervisarà la campanya i avaluarà els resultats quirúrgics amb l’ús de l’aplicació mòbil.
Què és la tecnologia BOOST i com funciona
BOOST (Better Operative Outcomes Software Tool) és una aplicació simple, gratuïta i fàcil d’usar que té com a objectiu ajudar els cirurgians a monitorar i millorar els resultats de la cirurgia de cataractes. Va ser llançada al Congrés Mundial d’Oftalmologia a Barcelona del 2018.
Parteix d’un estudi publicat a Lancet Global Health que va incloure 40 hospitals de 12 països diferents amb ingressos baixos i mitjans i que va demostrar que mesurar la visió immediatament després de la cirurgia és un indicador vàlid de qualitat.
BOOST guia els usuaris a través de senzills passos per capturar dades l’endemà de la cirurgia, analitzar-ne els resultats i comparar-ne el rendiment amb dades d’altres usuaris de tot el món. Posteriorment, també suggereix de forma automàtica estratègies personalitzades per ajudar a millorar encara més la qualitat.
Aquesta tecnologia no només ajuda els metges individuals, sinó que també proporciona una plataforma perquè els governs, les ONG, els hospitals i els instituts de formació controlin els resultats de la cirurgia de cataractes de manera senzilla. BOOST dona suport i fomenta el desenvolupament professional continu entre els equips de cirurgia de cataractes a escala mundial.