Del 25 al 27 de juny va tenir lloc el congrés “2030 IN SIGHT LIVE” organitzat per l’IAPB, l’Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa. Es tracta de l’únic fòrum a nivell mundial que reuneix anualment més de 500 representats d’entitats sense ànim de lucre (membres i socis de la IAPB), hospitals i centres sanitaris, representants d’administracions sanitàries d’arreu del món, laboratoris i marques comercials per debatre sobre com garantir que la salut ocular estigui a l’abast de totes les persones del món. Es pretén que l’esdeveniment serveixi com a catalitzador per fomentar la col·laboració, compartir idees i millorar pràctiques i estratègies.

Aquest any es va celebrar a la ciutat de Mèxic i, per part d’Ulls del món, hi van assistir la directora de la Fundació, Anna Barba, i la coordinadora del projecte Ulls de Bolívia, Patricia Tárraga, que al llarg de 3 dies van poder participar en diferents sessions i activitats:

  • Trobades dels diferents grups de treball de l’IAPB per compartir els avenços i proposar objectius i estratègies per al proper any. Ulls del món és membre actiu del grup de Gènere i el grup de Medi Ambient, però també van assistir a les reunions dels grups d’Errors Refractius, de Tecnologia, de Població Indígena i de Salut Ocular Escolar.
  • Participació d’Anna Barba com a ponent en la sessió Acabar amb els mites sobre el canvi climàtic i la cura dels ulls” en la qual la directora d’Ulls del món i 4 ponents més (Ben Murphy de The Fred Hollows Foundation, Fatma Shakarchi del Centre del Clima de la Creu Roja, Luisa Enz d’Alcon i Dhivya Ramasamy d’Aravind) van debatre sobre alguns dels mites vinculats amb el canvi climàtic, com per exemple que el canvi climàtic no afecta la salut ocular, o que no ha de ser una prioritat, o que petits canvis no suposen una gran diferència.
  • Participació en l’AGM – Annual General Meeting – com a membres de IAPB per aprovar els comptes i la incorporació de nous membres al BOARD.

  • Reunions i trobades amb altres representants d’entitats per buscar sinèrgies i possibles col·laboracions, així com compartir aprenentatges i bones pràctiques. Des de la trobada d’entitats de l’IAPB que treballen a Amèrica Llatina, als contactes amb professionals del sector com el col·legi d’oftalmòlegs de Brasil o experts en retina de Paraguai, i també trobades amb empreses que ja donen suport o potencials col·laboradores amb projectes d’Ulls del món com Orbis o Johnson & Johnson.

En el marc del viatge, Ulls del món també es va reunir amb la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Mèxic i Amèrica Central per intercanviar informació i explorar possibles sinèrgies i col·laboracions, per exemple, en futurs congressos i/o a través d’universitats catalanes.