Els campaments de refugiats sahrauís han rebut durant els mesos de maig i juny dues comissions de formació perquè el personal sanitari local pugui atendre els seus habitants. Així, del 6 al 20 de juny s’han celebrat unes sessions d’oftalmologia i del 24 de maig a l’1 de juny, n’hi ha hagut unes altres d’optometria.
La comissió d’oftalmologia s’ha desenvolupat durant la primera setmana a l’Hospital Nacional de Rabuni, a la seu del Col·legi Nacional de Metges Sahrauís. La segona setmana, la formació ha tingut lloc específicament a cada centre sanitari. Així, s’ha organitzat durant tres dies a l’Hospital Nacional de Rabuni, un dia a l’Hospital Regional d’Auserd, un dia a l’Hospital Regional d’Smara i un dia a l’Hospital Regional de L’Aaiun. Aquesta ha sigut la part pràctica amb pacients en la qual també han participat els metges generalistes amb els tècnics d’optometria.
L’oftalmòloga María Sanchidrián ha estat la responsable de la formació. Aquesta comissió ha de permetre als metges generalistes i tècnics d’optometria afrontar el diagnòstic i tractament d’algunes patologies oculars sobre el terreny. Els temes desenvolupats han sigut urgències oculars, casos clínics, glaucoma, oftalmologia infantil i complicacions post operatòries. S’ha remarcat sobretot el diagnòstic des d’una observació clínica dels pacients, en un context amb mitjans limitats per diagnosticar.
Aquesta intervenció ha tingut una gran acollida per part del personal local, tant entre els metges generalistes com entre els tècnics d’optometria. En concret, s’han format 12 metges generalistes de diverses wilaies, 11 tècnics d’optometria i 3 persones noves amb perfil sanitari.
D’altra banda, les sessions específiques d’optometria s’han desenvolupat als hospitals regionals de les wilaies d’Smara, Dajla, Auserd, Aaiun i a l’Hospital militar de Bol·la i l’Hospital nacional de Rabuni.
La formació optomètrica ha anat a càrrec de Raúl Conde, optometrista. Els temes desenvolupats han sigut urgències oculars, casos clínics, glaucoma, oftalmologia infantil i complicacions post operatòries. Aquesta formació ha permès una actualització de procediments de consulta que ha suposat corregir errors a l’hora de realitzar refraccions als pacients. Entre els continguts treballats hi consta l’historial clínic, l’examen extern de l’ull, l’examen de l’agudesa visual, els mètodes subjectius de refracció i l’optometria infantil. Els beneficiaris d’aquesta formació han sigut 11 tècnics d’optometria i tres persones noves amb perfil sanitari.
En tots dos casos, hi ha hagut un examen previ i un de posterior, que junt amb les pràctiques sobre el terreny han permès analitzar la qualitat de la formació impartida. També en ambdues comissions els formadors s’han desplaçat a les wilaies per realitzar les pràctiques amb els pacients i avaluar l’assimilació dels continguts dels participants.
Ulls del Sàhara rep el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament.