Les activitats que Ulls del món duu a terme a la província d’Inhambane tenen, des de fa temps, un important component de lluita contra la desigualtat en l’accés equitatiu a la salut ocular.
Concretament, les activitats implementades recentment en el marc del projecte han partit de la voluntat de reduir aquestes desigualtats apropant l’atenció ocular a les zones més rurals i més allunyades dels centres de salut on no hi ha ni els professionals capacitats per a la pràctica oftalmològica, ni es compta amb els serveis necessaris on atendre els pacients. Es tracta de comunitats rurals on la població pateix pèrdues de visió evitables que no reben ni el tractament ni cap tipus de resposta en el marc de l’atenció sanitària pública.
En aquest sentit, darrerament Ulls del món ha treballat per disminuir la prevalença de la ceguesa per cataractes a la província fent tres comissions quirúrgiques en les quals s’han operat 140 persones, el 70% de les quals procedents de zones rurals.
A banda, les dones de les zones rurals d’Inhambane són les que tenen més dificultats per a accedir a l’atenció oftalmològica perquè les barreres vinculades amb el desplaçament i els recursos econòmics necessaris per al seu trasllat són encara més grans per a elles.
Per això, la Fundació ha treballat per acostar l’atenció oftalmològica a alguns hospitals rurals, com els de Massinga o Quissico, descentralitzant d’aquesta manera les cirurgies i promovent l’atenció ocular a les dones.
El projecte ha comptat amb el suport de l’Ajuntament d’Andoain, Azkoitia, Baztán, Castellbisbal i Santa Coloma de Gramenet.
.