La Khadija va néixer a Ksar Toroug, al Marroc, i és estudiant del grau de Periodisme. Ha fet les pràctiques universitàries a la Fundació Ulls del món. Per ella la comunicació és un mitjà efectiu per a l’apoderament de les dones, perquè la comunicació suposa estar informat, i la informació et fa conèixer, pensar i reflexionar sobre diferents aspectes. També, la comunicació és un mitjà per impulsar les dones a l’acció.
Quin és el teu paper dins d’Ulls del món? Com vas entrar en contacte amb la Fundació?
Actualment, realitzo tasques de comunicació a la Fundació. Vaig conèixer Ulls del món a través del programa de pràctiques de la universitat en la qual estudio (UAB).
Què és el que més t’ha sorprès de la tasca de la Fundació? Alguna anècdota que t’hagi impactat?
La tasca que porta a terme la Fundació ja és sorprenent per si mateixa, ja que hi ha poques ONG que se centrin a lluitar contra la ceguesa evitable. Sovint des d’Europa, considerem la pobresa o la falta d’aigua potable com problemes principals dels països amb pocs recursos, i ens oblidem que també tenen altres necessitats que si es cobrissin mínimament, sens dubte milloraria la seva situació. La ceguesa evitable és un d’aquests problemes. De fet, les malalties oculars que sovint s’atribueixen a l’edat són curables, però com que en aquests països hi ha una manca de recursos, les persones que pateixen aquestes malalties no troben la cura, i per tant es veuen obligades a deixar la seva feina a mesura que la malaltia progressa, perquè ja no poden exercir moltes de les funcions que abans feien.
Com creus que es podria millorar el dret universal a la salut ocular? I, en concret, l’accés a la salut ocular per part de les dones?
Per fer efectiu el dret universal a la salut ocular és important primer concedir la importància que es mereix a aquest tema, perquè sovint es tendeix a desvaloritzar alguns dels problemes de la visió. Així mateix, la conscienciació és també fonamental, perquè si les persones no són conscients que algunes malalties són evitables o curables, es corre el risc de naturalitzar els problemes visuals atribuint-los a l’edat, per exemple.
Respecte a l’accés a la salut ocular per part de les dones, crec que és important intentar millorar la seva situació tenint sempre en compte la seva cultura. És a dir, si en una cultura les dones tenen prohibit viatjar, el correcte seria buscar una solució i no intentar canviar els seus costums, perquè per molt que sigui urgent el canvi, els valors culturals són difícils d’oblidar d’un dia per l’altre. Per aquest motiu la tasca que porta a terme Ulls del món és imprescindible, perquè intenta sempre fer arribar els serveis oftalmològics a tota la població, sense excloure ningú, i ara a més, amb la nova política de gènere es garantirà més l’accés a la salut ocular de les dones.
Per la teva experiència, quines creus que són les diferències pel que fa a política de gènere en països d’orient i occident?
Al meu entendre, les democràcies a Occident han aconseguit millorar la situació de les dones, sobretot pel que fa a l’accés a l’educació, a la sanitat i al mercat laboral, mentre que en gran part dels països d’orient encara imperen règims dictatorials que restringeixen els drets dels ciutadans, sobretot de les dones. A més, el fort arrelament cultural que existeix en aquests països d’Orient, dificulta l’accés de les dones als diferents serveis. No obstant això, en tot hi ha matisos; en alguns països d’Occident malgrat la política de gènere, segueix imperant al seu aire el patriarcat, mentre que a països d’Àfrica per exemple, hi ha societats matriarcals.
La comunicació pot ajudar a l’apoderament de la dona? Com?
Sí, de fet és un dels mitjans més efectius per a l’apoderament, perquè la comunicació suposa estar informat, i la informació et fa conèixer, pensar i reflexionar sobre diferents aspectes. També, la comunicació és un mitjà per impulsar les dones a l’acció, ja que si per exemple, les dones d’un poble coneixen les lluites d’altres dones d’un altre poble, poden prendre-les com a exemples. La comunicació crea ponts i referents, per això és fonamental.
Quines tres paraules defineixen Ulls del món per a tu?
Canvi, solidaritat, resistència
Com veuen el futur els teus ulls de dona?
Veig el futur amb optimisme i esperances, perquè sento que, tot i els esdeveniments, està havent-hi més conscienciació sobre el paper de les dones en les societats. I també veig que cada vegada hi ha moltes més dones que se sumen a la lluita contra les injustícies.