Segons l’Agència Internacional per la Prevenció de la Ceguesa (IAPB), les dones representen el 55% de les persones cegues al món. En la majoria dels casos aquestes dones podrien recuperar la visió amb simples intervencions quirúrgiques, però el 89% de les persones amb problemes oculars es troben als països més pobres, on a la ja precària situació de la salut ocular s’hi afegeixen dificultats específiques que afecten, especialment, les dones.
El dret de la dona a la visió es veu especialment vulnerat en els països més necessitats: les dones i les nenes presenten un risc més gran de desenvolupar malalties oculars i no rebre el tractament necessari per les desigualtats de gènere que hi ha. De mitjana, als països més empobrits, els homes accedeixen el doble de vegades que les dones als serveis de salut ocular: si en aquests països les dones fossin operades en la mateixa proporció que ho són els homes, els casos de ceguesa per cataractes es reduirien un 12,5% a tot el món.
Aquesta situació es produeix per les dificultats afegides que tenen les dones en el dret a la visió en aquests països:
- Dificultat per cobrir el cost del tractament: Les dones solen tenir menys suport financer familiar per cobrir el cost del tractament i/o cirurgia, ja que es considera més important que s’operi un home que una dona.
- Dificultat per desplaçar-se fins al centre de salut: Les dones tenen menys oportunitats per desplaçar-se als centres de salut, especialment les dones grans, que presenten més restriccions de mobilitat i requereixen ajuda de les famílies.
- Dificultat per informar-se: La menor taxa d’alfabetització entre les dones fa que tinguin menys mitjans per informar-se sobre les possibilitats de prevenció i tractament d’afectacions oculars.
- Dificultat per entendre la visió com un dret: En molts d’aquests països, les cataractes s’entenen com una conseqüència inevitable de l’envelliment. En la majoria dels casos, les persones amb problemes oculars podrien recuperar la visió amb una simple operació. En tenir major esperança de vida, això afecta especialment les dones.
- Dificultat per afrontar un resultat insatisfactori: Si la intervenció no aconsegueix bons resultats quirúrgics, és més probable que les dones es quedin funcionalment cegues, ja que en moltes societats es dissuadeix les dones perquè no portin ulleres.
En conclusió: gran part de les dones del món pateixen majors dificultats que els homes a l’hora de tenir garantit el seu dret a la visió pel simple fet de ser dones.
Aquestes dificultats demostren la necessitat de tenir una estratègia que abordi amb perspectiva de gènere les actuacions en aquests països. Per aquest motiu, a Ulls del món hem desenvolupat una estratègia de gènere i formem part del grup de treball d’igualtat de gènere de l’IAPB, que treballa per corregir les dificultats que afronten les dones en l’exercici del seu dret a la visió.
Per saber-ne més, et convidem a consultar: