A Moçambic, un 4,1% de la població pateix deficiències greus de visió, un percentatge per sobre dels països del seu entorn. Els habitants amb ceguesa evitable de més de 50 anys a Moçambic són, proporcionalment, deu vegades el nombre d’afectats a l’Estat espanyol. A més, la dificultat d’accés a la salut ocular per part de les dones és molt superior a la mitjana: el 76% de persones amb cataractes no operades són dones.
Ulls del món lluita contra aquesta situació des del 2002, focalitzant-se a la regió d’Inhambane, on l’avaluació de la ceguesa evitable feta per la mateixa fundació el 2016 va assenyalar els errors de refracció com una de les principals causes de ceguesa evitable.
Amb la intenció de combinar la lluita contra la ceguesa evitable i la lluita per l’apoderament de les dones, Ulls del món va posar en marxa el novembre de 2016 un projecte innovador, eficient, equitatiu i autosostenible, incorporat en el sistema de salut moçambiquès: l’òptica de Vilankulos, el primer taller òptic de l’Àfrica Oriental totalment gestionat per dones.
Ulls del món va formar dones de l’associació local de dones AMODEVI en els àmbits que afecten el funcionament d’un taller òptic: gestió, salut visual, coneixements tècnics i pràctics… D’aquesta manera, aquestes dones van esdevenir les gestores d’aquest nou taller òptic. L’òptica permet a la comunitat rural accedir a l’atenció ocular, amb especial atenció a dones i nenes, facilitant ulleres a preus molt assequibles o fins i tot sense cost en els casos de pobresa més greus.
Gràcies a la feina d’aquesta òptica gestionada per dones locals, només en el seu primer any, 454 persones, entre les quals 140 alumnes d’escoles de primària de la zona, van poder tornar a veure-hi, la qual cosa fa possible estudiar i treballar per un futur millor.
Atès el balanç positiu de la iniciativa, tant a nivell oftalmològic com a nivell d’equitat de gènere, i a l’espera dels resultats del segon any de vida de l’òptica, Ulls del món preveu obrir en el futur un segon taller sostenible a la regió, de nou amb una associació local de dones.